Acest site s-a nascut din dorinta si dor; dorinta de a fi de folos si dorul dupa oamenii cu care impartasim comuniunea de limba si credinta. Va invit sa treceti dincolo de aceasta prima pagina introductiva si sa descoperiti pe site o seama de materiale pe care vi le punem la dispozitie.

Sonntag, 15. Juli 2012

O bunatate ca bunatatea lui Dumnezeu

O bunatate ca bunatatea lui Dumnezeu

În viața noastră intervin oameni și întâmplări care ne marchează pe toată viața. Pentru marele rege David, și pentru pasionatul poet David, un asemenea om a fost Ionatan și momentul crucial a fost acela în care Ionatan i-a vorbit despre bunătatea lui Dumnezeu.

David crescuse la oi și venise doar de curând la curtea regelui Saul. Ionatan era fiul regelui. Ca fiu al regelui, învățătorul lui a fost Marele Preot, și acest Mare Preot a fost omul lui Dumnezeu Samuel. El l-a educat pe Ionatan. El l-a introdus în cele cinci cărți ale lui Moise și, cu siguranță, el i-a vorbit despre modul în care Dumnezeu s-a revelat pe Sine ca fiind bunătate generoasă, bunătate specială acordată celor care nu merită decât moarte. Samuel îi va fi vorbit și despre bunătatea atât de neobișnuită, de ieșită din comun, a lui Iosif față de frații săi ticăloși.

Ionatan a fost atras de tânărul acesta venit la curtea regelui direct de la oi. Tânărul era viteaz, îl ucisese pe uriașul Goliat și mai făcuse și alte acte de vitejie pe câmpul de luptă. Faptele lui de vitejie, l-au făcut pe regele Saul, tatăl lui Ionatan, suspicios: tânărul acesta s-ar putea să aibă pretenții la domnie! S-ar putea să fie o primejdie pentru mine și pentru fiul meu. Mai bine să acționez din timp, mai bine să termin cu el cât mai repede.


Saul i-a spus și fiului său despre primejdia pe care o vedea în David. Dar Ionatan ”îl iubea pe David ca pe sufletul său”. Când Ionatan a ajuns să vadă că ura tatălui său față de David nu mai are leac, a decis să-l scape pe David, să-l ajute să fugă. Înainte, însă, de a o face, a avut o lungă stare de vorbă cu David. În această discuție, Ionatan i-a vorbit lui David despre bunătatea lui Iehova, o bunătate față de cineva care merită numai pedeapsă. David era un posibil pretendent la tron; un posibil complotist. După toate regulile vremii, el trebuia lichidat fără milă. Dar Ionatan îl iubea și a decis să fie bun cu David, cu bunătatea generoasă, nemeritată, a lui Iehova. Ionatan îi spune lui David că s-ar putea ca el să ajungă pe tron. Când cineva ajungea pe tron, își lichida toți dușmanii. Ionatan îi spune: ”Dacă voi mai trăi, să te porți cu mine cu o bunătate ca a Domnului”, iar dacă eu voi muri, să nu-mi ucizi copiii, ca posibili pretendenți la tron, ci ”să nu-ți îndepărtezi niciodată bunătatea față de casa mea” (1 Samuel 20:14-15).



Învățăturile acestea pe care i le-a dat Ionatan au făcut o impresie profundă asupra tânărului David. De fapt, toată viața lui a fost marcată de ceea ce i-a spus Ionatan și de modul în care Ionatan i-a arătat lui o bunătate ca bunătatea lui Dumnezeu!

Saul și Ionatan au murit într-o luptă cu filistenii. După mai mulți ani, David a ajuns rege. Când era acum cu toate puterile în mâinile sale și când își lua toate măsurile să-și consolideze puterea, și-a adus aminte de Ionatan. Oare nu mai trăiește nimeni din familia lui? Când a pus această întrebare cu voce tare, slujitorii lui s-au îngrozit, căci de obicei regele căuta să extermine pe oricine care a mai rămas din familia domnitoare anterioară, ca să nu emită pretenții la tron. Și ei știau că un fiu al lui Ionatan trăiește și este bine ascuns, undeva la mare distanță!

Dar David gândea altfel. Știind cum pot gândi slujitorii lui, le-a spus: ”Nu mai este nimeni din casa lui Saul ca să mă port cu el cu o bunătate ca bunătatea lui Dumnezeu?” (2 Samuel 9:3). Atunci slujitorii i-au spus despre Mefiboșet, fiul olog al lui Ionatan și David l-a adus la palat și a aranjat ca totdeauna fiul lui Ionatan să stea la masă cu regele!

Ionatan l-a introdus pe David în lumea extraordinară a bunătății generoase a lui Dumnezeu. Toată viața i-a fost marcată de această bunătate. Majoritatea psalmilor lui se referă la această bunătate. În Psalmul 103, David ne duce înapoi în istorie la momentul când, la Sinai, Moise i-a cerut lui Dumnezeu: ”Arată-mi căile Tale” și ca răspuns, Dumnezeu S-a descris pe Sine în Exod 34:6-7.

Iată cum relatează David evenimentul acela:

”Dumnezeu Și-a arătat căile Sale lui Moise:
Domnul este îndurător și milostiv,
îndelung răbdător și bogat în bunătate.
El nu se ceartă fără încetare și nu ține mânia pe vecie.
Nu ne face după păcatele noastre,
nu ne pedepsește după fărădelegile noastre.
Ci cât sunt de sus cerurile față de pământ,
atât de mare este bunătatea Lui pentru cei ce se tem de El:
cât de departe este răsăritul de apus,
atât de mult depărtează El fărădelegile noastre de la noi.
Cum se îndură un tată de copiii Lui,
așa se îndură Domnul de cei ce se tem de El.
Căci El știe din ce suntem făcuți;
Își aduce aminte că suntem țărână...
Dar bunătatea Lui ține în veci față de cei ce se tem de El
și îndurarea Lui pentru copiii copiilor lor” (Psalmul 103:7-17).

Din nefericire, Cornilescu nu este consecvent și uneori, în psalmi, traduce cuvântul hesed prin ”îndurare”. De exemplu, în Psalmul 23, trebuie să citim:

”Da, fericirea și bunătatea mă vor însoți
în toate zilele vieții mele” (versetul 6).

În Psalmul 25:10, trebuie să citim:
”Toate căile Domnului sunt bunătate și credincioșie”.

David este atât de pătruns de importanța faptului că Dumnezeu este bun față de noi cu o bunătate generoasă încât exclamă:
”Bunătatea Ta generoasă prețuiește mai mult decât viața!” (Psalmul 63:3)

Căci dacă n-ar exista această bunătate generoasă a lui Dumnezeu, viața n-ar mai fi viață! Viața are valoare și merită să fie trăită datorită bunătății generoase a lui Dumnezeu.

Să ne imprimăm bine în minte: Când Moise a înțeles frumusețea bunătății lui Dumnezeu, I-a cerut lui Dumnezeu să-l ia în stăpânirea Lui. Consecința a fost că Moise a devenit cel mai bun om de pe pământ (Numeri 12:3). În cartea Geneza, Moise ne arată că în mediul de cea mai abjectă răutate, Dumnezeu a reușit să-Și facă din Iosif un om caracterizat ca și Dumnezeu prin ”bunătate și credincioșie”. Ionatan a învățat despre bunătatea lui Dumnezeu și i-a arătat-o lui David. David a învățat-o, și-a însușit-o și apoi i-a arătat-o lui Mefiboșet, fiul lui Ionatan.

Bunătatea lui Dumnezeu vrea să te acopere și să te facă și pe tine bun, cu bunătatea lui generoasă. O poate face numai dacă te dai pe tine Lui, dacă intri sub stăpânirea Lui, dacă înveți această bunătate și dacă ești gata să o arăți celor care ți-au făcut rău, celor care nu o merită. Este cea mai mare schimbare pe care o face Dumnezeu în om. Și ce poate fi mai măreț decât să fii ca Dumnezeu, să fii bun cu bunătatea lui Dumnezeu!




Dressed by Esomi


Leave a comment and / or appreciate the article!




CLICK HERE http://www.radio-elshaday.de/

CLICK HERE :» http://www.radio-megapower.de/

CLICK HERE :» http://christliche-radiosender.blogspot.com/

CLICK HERE :» http://radiomegapower-nonstop.blogspot.de/


Posted by: *DJ_DANY* ( ADMIN )

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen