CÂND PARTENERUL TĂU NU-ŢI ÎMPĂRTĂŞEŞTE CREDINŢA
“Dacă o femeie are un bărbat necredincios” (I Corinteni 7:1))
Viaţa alături de un necredincios este atât o provocare, cât şi o oportunitate. Este o provocare deoarece credincioşii şi necredincioşii văd viaţa diferit. Şi este o oportunitate deoarece Dumnezeu te poate folosi pentru a reduce prăpastia şi a-i câştiga pentru Hristos. Dar pentru ca acest lucru să aibă loc, trebuie să îţi iei două angajamente. Mai întâi, dedică-te scopului mântuirii lor; în al doilea rând, dedică-te propriei tale creşteri iubindu-i şi vieţuind cu ei. Odată ce te-ai dedicat, eşti gata să primeşti următorul sfat practic ce te poate ajuta.
Nu uita de limitările spirituale ale celui necredincios, “dacă este cineva în Hristos, este o făp¬tură (Sau: zidire.) nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi” (2 Corinteni 5:17). Numai când este “în Hristos” poate deveni o “făptură nouă”. Numai atunci “cele vechi” dispar! Cele vechi vor domina până când le primeşte pe cele noi. “Ce este născut din carne, este carne, şi ce este născut din Duh, este duh” (loan 3:6). Nu uita, cel necredincios suferă de defecte ale naşterii, pe care nu le poate depăşi până când naşterea cea bună nu le corectează. “Umblarea după lucrurile firii pământeşti este vrăjmăşie împotriva lui Dumnezeu, căci, ea nu se supune Legii lui Dumnezeu, şi nici nu poate să se supună. Deci, cei ce sunt pământeşti, nu pot să placă lui Dumnezeu” (Romani 8:7-8).
Dacă nu iubeşte Cuvântul lui Dumnezeu, rugăciunea şi biserica aşa cum o faci tu înseamnă că este controlat de fire şi nici “nu poate” să le iubească. Aşa că trebuie să ai aşteptări realiste. Adu-ţi aminte cum erai tu înainte de a-L fi primit pe Hristos. Ai răbdare, dragoste şi bunătate până când Dumnezeu îşi face lucrarea în el.
Nu te mira când vei întâmpina opoziţie. “Cred că soţul meu m-a plăcut înainte să devin creştină şi să merg la biserică”, s-a plâns o femeie pastorului ei. Pastorul i-a adus aminte că războiul spiritual face parte din viaţa creştinului şi pentru că creştinii şi necreştinii sunt de părţi diferite, nu ar trebui să se mire. Domnul Isus a trasat o linie despărţitoare: “Cine nu este cu Mine, este împotriva Mea” (Matei 12:30). Este un cuvânt tare! Neutralitatea nu este o opţiune în acest conflict, Suntem fie de-o parte, fie de alta. Domnul Isus a spus: “Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al ei; dar, pentru că nu sunteţi din lume, şi pentru că Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea vă urăşte lumea. Aduceţi-vă aminte de vorba pe care v-am spus-o: “Robul nu este mai mare decât stăpânul său.” Dacă m-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi. Dar vă vor face toate aceste lucruri pentru Numele Meu, pentru că ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis” (loan 15:19-21). Nu o lua ca pe ceva personal. Nu este vorba de tine, ci de Numele Lui. El, şi nu tu eşti ţinta, iar El poate face faţă atacului.
Poate spui: “ce ar trebui să fac când sunt criticat şi neînţeles?” Încearcă să rămâi detaşat de problemele personale pentru a putea iubi persoana şi pentru a putea fi în postura de a o câştiga pentru Isus. “Binecuvântaţi pe cei ce vă prigonesc: binecuvântaţi şi nu blestemaţi… Nu întoarceţi nimănui rău pentru rău … trăiţi în pace cu toţi oamenii … Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul prin bine” (Romani 12:14-21). Încearcă – este strategia câştigătoare a lui Hristos!
Acceptă-ţi partenerul aşa cum este. Nu-ţi mai condiţiona dragostea – la fel cum a făcut şi Dumnezeu cu tine. “Dumnezeu îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi… Căci, dacă atunci când eram vrăjmaşi, am fost împăcaţi cu Dumnezeu, prin moartea Fiului Său” (Romani 5:8-10). Iubeşte-l necondiţionat. Asta înseamnă mai întâi să-l accepţi fără să-l critici. “Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu ce judecată judecaţi, veţi fi judecaţi” (Matei 7:1-2). Critica creează totdeauna distanţă în problemele spirituale. în schimb, găseşte în el calităţi pe care le poţi aprecia şi vei genera deschidere. în al doilea rând, acceptă-l fără a face comparaţii. “Aş vrea să fi mai mult ca Tom. El şi Luci merg împreună la biserică în fiecare săptămână şi au o căsnicie minunată”. Compari merele cu portocalele! El va înţelege că îi spui că nu este un soţ la fel de bun ca Tom şi va ajunge să-l_ dispreţuiască pe Tom, biserica şi orice alt lucru cu care îl compari. Acceptă-l aşa cum este. În al treilea rând, acceptă-l fără schimbare. Oamenii urăsc cerinţele de a se schimba, dar deseori se schimbă când se simt acceptaţi aşa cum sunt.
Schimbarea este sarcina Duhului Sfânt, nu a ta. “Va dovedi lumea vinovată în ce priveşte păcatul, neprihănirea şi judecata” (loan 16:8). Mai întâi, lasă Duhul Sfânt să te schimbe. Comportamentele partenerului tău sunt de obicei reacţii la comportamentul tău. Când te schimbi, partenerul reacţionează la o persoană diferită şi va fi mai probabil să se schimbe în mod voluntar. Urmează modelul lui Dumnezeu: prima dată El acceptă; apoi împacă; în ultimul rând El schimbă oameni! “Hristos, la vremea cuvenită a murit pentru cei nelegiuiţi” (Romani 5:6). A funcţionat la tine de ce n-ar merge şi cu partenerul tău?
O soţie înţeleaptă ascultă de Dumnezeu. Când tu cunoşti lucruri pe care partenerul tău nu le cunoaşte despre Dumnezeu şi Cuvântul Lui, este greu să rezişti tentaţiei de a-i “demonstra ştiinţa ta”. Dar este o măiestrie pe care Dumnezeu doreşte să o stăpâneşti. Iată două principii biblice care te vor ajuta să-l conduci, nu să-l împingi, pe soţul tău mai aproape de Dumnezeu. Mai întâi, principiul supunerii. “Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor” (1 Petru 3:1). Supunerea faţă de nevoile altuia este dificilă datorită mândriei, mai ales când ştim că după Scriptură avem dreptate. Nevoia de a avea “dreptate”, totuşi, îţi va sabota speranţele pentru mântuirea soţului tău. Cuvintele “tot astfel” se referă la 1 Petru 2:21-25 în care Domnul Isus s-a supus nedreptăţii pentru a ne mântui. A te supune înseamnă să te asemeni cu Hristos. Este totodată şi cea mai bună metodă de a te da la o parte din calea lui Dumnezeu pentru ca El să poată lucra în partenerul tău. Al doilea principiu biblic este, principiul tăcerii; “să fie câştigaţi fără cuvânt”. Pentru a-ţi proteja căsnicia şi pentru a-ţi mântui soţul, Dumnezeu te scuteşte de rolul de a fi purtătorul Lui de cuvânt. Oricât de sinceră ai fi, nu-i “ţine predici”. Asta include să pui Biblii, cărţi şi CD-uri spirituale acolo unde ştii că nu le poate rata. Dacă faci aşa, cu siguranţă că nu te va asculta. “Dar cum altfel va primi el mesajul?” întrebi tu. “Prin purtarea nevestelor lor… un duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu” (1 Petru 3:1-4). Încearcă metoda lui Dumnezeu!
Un soţ înţelept ascultă de Dumnezeu: “Bărbaţilor, purtaţi-vă … dând cinste femeii… ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedecate rugăciunile voastre” (1 Petru 3:7). În acest verset, cuvântul original în greacă_ pentru “a da cinste” implică a căuta, a cerceta şi a investiga, care sunt toate verbe de acţiune. În calitate de soţ, trebuie să încerci să-ţi înţelegi soţia. Asta înseamnă să eviţi trei lucruri: pasivitatea, presupunerile sau presiunea. Nimic nu ne deschide mai mult inima decât faptul de a ne simţi preţuiţi şi înţeleşi de cei dragi. Ne oferă validare, care pentru o soţie este mai importantă decât informaţia. Pentru o soţie care nu împărtăşeşte credinţa, un soţ înţelegător este cea mai mare binecuvântare de la Dumnezeu. Deci nu reacţiona exagerat când apar probleme. Păstrează-ţi calmul şi poartă-te cu bunătate. Foloseşte-ţi “duhul de chibzuinţă” (2 Timotei 1:7) pentru a discerne nevoile şi cauzele din spatele comportamentului ei. Întreabă-te: “Urăşte biserica pentru că biserica şi prietenii mei creştini sunt mai presus de ea?” Fă-ţi o prioritate să înveţi să-i împlineşti nevoile. “Dă-i cinste”. (1 Petru 3:7).
Dacă simte că este ignorată sau neglijată, cuvintele tale vor trece pe lângă urechile ei fără a le auzi. Iubeşte-o şi te va asculta. Pune nevoile ei mai presus de ale tale; recunoaşte-i valoarea pe care o are pentru tine; adu-ţi aminte de vulnerabilitatea ei feminină şi poartă-te cu grijă cu sensibilitatea ei. Urmează instrucţiunile lui Dumnezeu cu încredere, cu credincîoşie şi cu răbdare: “ca să nu fie împiedecate rugăciunile voastre” (1 Petru 3:7). Dacă o neglijezi, te rogi degeaba. Fă-ţi partea, roagă-te cu credinţă şi lasă-L pe Dumnezeu să-şi facă partea Lui!
Leave a comment and / or appreciate the article!
CLICK HERE :» http://www.radio-elshaday.de/CLICK HERE :» http://www.radio-megapower.de/
CLICK HERE :» http://christliche-radiosender.blogspot.com/
CLICK HERE :» http://radiomegapower-nonstop.blogspot.de/
Posted by: *DJ_DANY* ( ADMIN )
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen