Acest site s-a nascut din dorinta si dor; dorinta de a fi de folos si dorul dupa oamenii cu care impartasim comuniunea de limba si credinta. Va invit sa treceti dincolo de aceasta prima pagina introductiva si sa descoperiti pe site o seama de materiale pe care vi le punem la dispozitie.

Donnerstag, 12. Juli 2012

Viitorul aduce o schismă în Biserica Catolică

Viitorul aduce o schismă în Biserica Catolică


Aceasta este opinia unui reputat istoric al bisericilor, Diarmaid MacCulloch, care a declarat recent într-un interviu pentru Religion News Service că viitorul creştismului este unul strălucit.

schisma_bisericii_catolice (Foto: onlineathens.com)Istoricul nu a fost la fel de optimist cu privire la Biserica Romano-Catolică, vizavi de care previziunile sale includ cuvinte precum schismă şi principii morale. Punctul de plecare al afirmaţiei sale îl reprezintă conflictele din ce în ce mai dese din cadrul bisericilor creştine, cu un accent important pe cele din Biserica Catolică.

Schisma despre care vorbeşte MacCulloch ar avea două cauze: pe de o parte încercările ultimilor doi papi (Papa Ioan Paul al II-lea şi Papa Benedict al XVI-lea) de a considera că deciziile luate în cadrul Conciliului Vatican II (1962-1965) au fost doar o „ajustare minoră" în conducerea bisericii, când, de fapt, deciziile au fost decisive pentru felul în care este înţeleasă autoritatea în Biserica Catolică.

Pe de altă parte, o cauză principală a potenţialei schisme este şi cerinţa bisericii ca toţi clericii să fie celibatari, ceea ce, în opinia lui MacCulloch, demonstrează că biserica are aşteptări nerealiste. Istoricul prezice că nemulţumirea faţă de atitudinea autoritară a Vaticanului va duce, în cele din urmă, la o schismă majoră.

Aceasta nu este prima dată când cineva se pronunţă cu privire la o schismă în Biserica Catolică. Cea mai recentă temă de discuţie a fost opoziţia Bisericii Catolice din SUA faţă de asigurările de sănătate ce promit mijloace contraceptive femeilor, chiar şi celor din instituţiile religioase. Cu privire la aceasta, Daniel Maguire, profesor de teologie la Marquette University din Milwaukee a afirmat că Biserica Catolică urmează să se confrunte cu o schismă morală. În cazul în care aceasta va avea loc, credincioşii se vor îndrepta spre alte biserici.

Ce spun catolicii

Episcopul Frederick Campbell de la Dioceza Columbus a spus că viitorul îl cunoaşte doar Dumnezeu şi că tot ce pot face clericii este să se roage. El a mai avertizat că, indiferent de consecinţe, biserica trebuie să aibă o voce care să se audă foarte clar cu privire la stilul de viaţă al credinsioşilor. „Ca membri ai bisericii, noi trebuie să vorbim şi să ne comportăm într-un anume fel", a adăugat el.

La nivelul credincioşilor, părerile nu au fost la fel de echilibrate. Cei mai mulţi consideră că folosirea cuvântului „schismă" este exagerată. Aceştia afirmă că în toate timpurile oamenii au ales să meargă la biserică sau nu, iar în prezent oamenii îşi schimbă mai des confesiunea decât o făceau în trecut. De aceea, aceştia preferă denumirea de „marea apostazie" decât o schismă în adevăratul sens al cuvântului.

Alţi comentatori catolici consideră că o schismă este de aşteptat, dar nu din motivele enumerate de istoric. Aceştia susţin că printre aceste motive ar fi apropierea liderilor catolici de ortodoxie şi numărul din ce în ce mai crescut al copiilor catolici care părăsesc biserica. În opinia acestora, popularitatea scăzută a bisericii poate fi pusă pe seama scandalurilor din ultimii ani, în care unii preoţi au fost acuzaţi de pedofilie.

Alţii, mult mai puţini, pun afirmaţia lui Diarmaid MacCulloch, care este diacon anglican, pe seama vechilor tensiuni dintre bisericile tradiţionale şi cele protestante. Cei mai vehemenţi înaintează o părere radicală, şi anume că o schimbare de proporţii trebuie să aibă loc, indiferent că e schismă sau nu. Scandalurile de abuz asupra minorilor au demonstrat, susţin comentatorii, că bisericii îi pasă mai puţin de credincioşi şi mai mult de propria supravieţuire instituţională.

Leave a comment and / or appreciate the article!



CLICK HERE
http://www.radio-elshaday.de/

CLICK HERE :» http://www.radio-megapower.de/

CLICK HERE :» http://christliche-radiosender.blogspot.com/

CLICK HERE :» http://radiomegapower-nonstop.blogspot.de/


Posted by: *DJ_DANY* ( ADMIN )

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen