Acest site s-a nascut din dorinta si dor; dorinta de a fi de folos si dorul dupa oamenii cu care impartasim comuniunea de limba si credinta. Va invit sa treceti dincolo de aceasta prima pagina introductiva si sa descoperiti pe site o seama de materiale pe care vi le punem la dispozitie.

Donnerstag, 12. Juli 2012

Lupta pentru supraviețuire a fetelor afgane

Lupta pentru supraviețuire a fetelor afgane


Președintele Afganistanului Hamid Karzai a ordonat arestarea talibanilor care au participat luni la execuția publică a unei femei afgane acuzată de adulter.


fata_afganistanUnul dintre bărbații prezenți la execuție a filmat totul. Femeia a fost împușcată în cap de 5 ori, cu o pușcă automată, în țipetele mulțimii extaziate. Spectatorii scandau „Trăiască mujahedinii afgani" (luptătorii islamişti), un nume pe care talibanii îl folosesc pentru ei înşişi.


Videoclipul obținut de Reuters a cauzat o stare de șoc printre oficialități, care au fost încă o dată martori ai faptului că talibanii impun legea, chiar la câțiva kilometri de capitală. Execuția a ridicat întrebări despre ce se va întâmpla cu femeile afgane și cu drepturile lor, după retragerea trupelor americane în 2014.


Karzai a condamnat execuția și a ordonat poliției să aresteze și să pedepsească pe toți cei implicați, inclusiv cei care au filmat, relatează CNN.


Oficialii cred că femeia a fost executată din cauza a doi comandanți talibani care aveau o dispută din cauza ei. Amândoi ar fi avut o oarecare relație cu femeia și pentru a salva aparențele au acuzat-o de adulter și într-o oră au și executat-o. Conform guvernatorului din provincia unde au avut loc evenimentele, cei doi comandanți au fost la rândul lor omorâți de către un al treilea comandant.

Viața de victimă


În aceste circumstanțe, CNN publică poveștile a încă două femei afgane care poate ar fi preferat execuția publică, decât suferințele prin care au trecut ele.


Mumtaz este victima unui bărbat orgolios, care a decis că dacă nu poate fi a lui, atunci nu va fi a nimănui. După ce părinții fetei i-au refuzat cererea de căsătorie, bărbatul a strâns mai mulți prieteni, au intrat peste familie și i-au bătut pe toți, iar pe Mumtaz au ținut-o cu forța, în timp ce el îi turna acid pe față. Câțiva dintre bărbații implicați au fost arestați, dar nu și cel resposanbil pentru mutilarea feței și a vieții fetei.


sahar_gulGul a fost vândută în căsătorie la doar 13 ani. După ce nu a putut să rămână gravidă, familia soțului a început să se plângă că nu este bună de nimic. Au încetat să îi mai dea de mâncare, au încuiat-o în subsolul casei și au pus-o să se prostitueze. Când a refuzat, au început să o tortureze, să o bată, să arunce apă clocotită pe ea, să îi smulgă unghiile. Familia soțului a fost condamnată la 10 ani de închisoare, iar soțul ei a fugit.


Mumtaz și Gul locuiesc acum împreună cu alte femei afgane într-un centru special pentru femei care au fost abuzate. Unele dintre ele trăiesc acolo de ani de zile, cu copiii lor, pentru că pur și simpul nu au unde să se ducă. Poveștile lor ilustrează încă o dată starea fragilă a femeilor din Afganistan. Organizațiile pentru drepturile omului spun că în general condițiile s-au îmbunătățit odată cu prezența americanilor, dar că încă sunt multe cazuri de femei tratate inuman.


„Din 2001 s-au înregistrat niște progrese importante. Acum sunt cu 2 milioane mai multe fete în școli, decât erau când a căzut regimul taliban. Mortalitatea infantilă a scăzut, speranța de viață a crescut. Dar în continuare, este mult mai puțin decât ceea ce speră oamenii," a declarat Heather Barr de la Observatorul pentru Drepturile Omului din Afghanistan, pentru CNN.

Griji pentru viitor


Un studiu realizat de Global Rights în 2008 a scos la iveală faptul că 87% dintre femeile afgane sunt victime ale violenței domestice.


„Multe femei își dau foc, se aruncă în râuri sau se sinucid în alte feluri, pentru a scăpa din această situație. Este ceva ce noi nu vedem, deoarece se întâmplă în familiile lor," a declarat un parlamentar afgan, Fawzia Kofi, care luptă pentru a atrage atenția guvernului asupra problemelor cu care se confruntă femeile din Afganistan.


Recunoscând problemele, președintele Karzai a semnat o legislație care să ducă la eliminarea actelor de violență împotriva femeilor, despre care militanții pentru drepturile femeilor spun că este bună, dar că implementarea este proastă.


fata_rugaciuneKofi își face griji pentru ce se va întâmpla cu femeile după ce forțele internaționale și trupele NATO se vor retrage.


Participarea femeilor afgane la viața politică a crescut în ultimii ani, timp în care s-au înregistrat și progrese în ceea ce privește respectarea drepturilor și educația, susține organizația neguvernamentală Oxfam, citată de Mediafax.


Viitorul acord de pace cu talibanii amenință însă cu o revenire la vechile obiceiuri. „Odată cu retragerea iminentă a forţelor internaţionale, există un risc ca Guvernul afgan să sacrifice drepturile femeilor pentru a putea ajunge la un acord politic cu talibanii şi alte grupuri rebele înarmate," se arată în comunicatul emis de organizație.

Leave a comment and / or appreciate the article!



CLICK HERE
http://www.radio-elshaday.de/

CLICK HERE :» http://www.radio-megapower.de/

CLICK HERE :» http://christliche-radiosender.blogspot.com/

CLICK HERE :» http://radiomegapower-nonstop.blogspot.de/


Posted by: *DJ_DANY* ( ADMIN )

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen