Acest site s-a nascut din dorinta si dor; dorinta de a fi de folos si dorul dupa oamenii cu care impartasim comuniunea de limba si credinta. Va invit sa treceti dincolo de aceasta prima pagina introductiva si sa descoperiti pe site o seama de materiale pe care vi le punem la dispozitie.

Samstag, 16. Juni 2012

O privire spre ziua de mâine: Statele Unite ale Europei

O privire spre ziua de mâine: Statele Unite ale Europei


Comisarul european al Energiei, Gunther Oettinger, a declarat la o reuniune desfăşurată la Viena că Uniunea Europeană trebuie să devină „Statele Unite ale Europei", acesta fiind singurul plan de salvare a euro.


sueŞi asta trebuie să se întâmple repede, nu într-un viitor îndepărat. „Trebuie să facem propuneri concrete" cu ocazia summitului Consiliului European din 28-29 iunie, a spus el, conform Mediafax.


Imboldul lui este susţinut atât de Angela Merkel care a ţinut un discurs pe 7 iunie despre importanţa ajungerii cât mai repede la o uniune fiscală şi politică, cât şi de ministrul de finanţe german care a propus în Parlamentul European transformarea Comisiei Europene într-un guvern.


De aceeaşi părere este şi premierul britanic David Cameron, care a declarat că „zona euro are nevoie de o guvernare unică".


Nu este nicidecum pentru prima dată când se vorbeşte despre Statele Unite ale Europei (SUE), termenul fiind folosit de către Victor Hugo pe 21 august 1849, la Congresul Internațional al Păcii de la Paris. Până acum însă, proiectele de formare a SUE aparțineau scriitorilor de science-fiction, politologilor, istoricilor și futurologilor. Acum deja ne găsim în situaţia în care Parlamentul European a aprobat pe 13 iunie prima ciornă a legilor care ar creşte influenţa Bruxelles-ului asupra bugetelor ţărilor din zona euro, într-un prim pas spre o uniune fiscală.


Depozitul asigurator de 100 de miliarde de euro este un alt aspect al proiectului de uniune politică, lansat în dezbatere publică. Proiectul ar mai propune ca funcţia de preşedinte al Comisiei Europene şi cea de preşedinte al Consiliului European să se contopească într-o demnitate nouă de „preşedinte european", ales de către cetăţenii UE.


Eurogrupul va decide dacă un stat membru se va putea împrumuta şi cu cât anume, idealul fiind ca fiecare guvern să cheltuiască doar cât produce, pentru a putea menţine datoriile actuale sub control.


Acest model pare a fi însă o utopie, notează Der Spiegel, pentru că nici măcar Germania nu poate respecta regula strictă de a nu contracta noi împrumuturi. Din acest motiv, la Bruxelles sunt puse la cale planuri modificate, potrivit cărora vor fi aprobate noi împrumuturi guvernelor naţionale, doar dacă acestea nu depăşesc 3% din PIB-ul statului respectiv.


Statele Unite al Europei sau Statele Unite ale Germaniei?


După ce l-a învins pe Sarkozy în alegeri, noul preşedinte al Franţei s-a grăbit să o pună la punct pe „Doamna Austeritate", Angela Merkel, inflamând toată Europa cu vorbe despre creştere economică. Însă răspunsul ei nu l-a pus la zid doar pe François Hollande, ci Franţa întreagă. Anunţând că nu va fi nicio cenzură privind lista de schimbări prevăzute pentru zona euro, toată lumea a citit printre rânduri aluzia la măsurile federaliste draconice care includ o pierdere treptată a suveranităţii naţionale, în scopul înfiinţării unei uniuni politice europene.


O asemenea uniune politică, care implică transferul de competenţe esenţiale dinspre state către Bruxelles, Luxemburg şi Strasbourg, a fost întotdeauna pentru francezi un obiectiv mult prea îndepărtat pentru ca să-l ia cu adevărat în considerare.


Consecinţe


Preşedintele Consiliului European, şeful Băncii Centrale Europene, şeful Eurogrupului şi preşedintele Comisiei Europene, trebuie să prezinte un proiect de integrare a zonei euro cu ocazia summitul din 28 şi 29 iunie.
Summitul va fi precedat de alegeri fatidice în Grecia şi de alegeri legislative în Franţa, în timp ce sectorul bancar spaniol pare în criză de timp.


Impactul proiectului va fi imens. Ar trebui întocmit un nou tratat european. „Deficitul de democraţie", de care este acuzată din ce în ce mai des conducerea Uniunii Europene şi de care se vorbeşte atât de des, ar creşte exponenţial fără o revizuire a sistemului.


Ar apărea o Europă cu două viteze şi mai accentuată decât acum, în care deciziile-cheie vor fi luate în zona euro şi nu într-o Europă de 27 de membri, unele ţări fiind mai afectate ca altele de conducerea comună. La ce va mai folosi, de exemplu, alegerea unui guvern în România, când toate deciziile ce ne privesc vor fi luate de câteva state?

SOURCE: CLICK HERE to read more

Leave a comment and / or appreciate the article!

CLICK HERE to read more:» http://www.radio-elshaday.de/

CLICK HERE to read more:» http://www.radio-megapower.de/

CLICK HERE to read more:» http://christliche-radiosender.blogspot.com/

CLICK HERE to read more:» http://radiomegapower-nonstop.blogspot.de/


Posted by: Daniel Ioan Notar *DJ_DANY*

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen