Acest site s-a nascut din dorinta si dor; dorinta de a fi de folos si dorul dupa oamenii cu care impartasim comuniunea de limba si credinta. Va invit sa treceti dincolo de aceasta prima pagina introductiva si sa descoperiti pe site o seama de materiale pe care vi le punem la dispozitie.

Samstag, 7. Juli 2012

Roger Williams Autor: Petru Popovici | Album: Lumini peste veacuri - Vol. 1 |

Roger Williams
Autor: Petru Popovici | Album: Lumini peste veacuri - Vol. 1 |


Roger Williams a fost fondatorul primei biserici baptiste în America. El a fost un vajnic luptător pentru deplina libertate de conştiinţă, fiecare om să fie liber să creadă ce vrea şi pentru separarea bisericii de stat.

El s-a născut în Londra, Anglia, în anul 1603. Tatăl său avea o prăvălie de haine bărbăteşti. Casa lor era în Piaţa din faţa închisorii Newgate, locul unde autorităţile executau pe cei condamnaţi la moarte pentru credinţa lor. Ca băiat, Roger mărturiseşte că a văzut multe execuţii. În timp ce gloata adunată la un aşa spectacol râdea şi îşi bătea joc de bieţii condamnaţi, în el s-a dezvoltat un simţământ de milă faţă de cei martirizaţi şi de scârbă de cei ce îi torturau şi executau fără pic de simţ uman pe cei a căror singură crimă era că nu credeau ca ei. Probabil că acele scene înfiorătoare l-au făcut să devină unul din marii luptători pentru libertatea de conştiinţă.

Prin relaţii de familie din partea mamei, tânărul Roger a ajuns în contact cu persoane influente în viaţa politică a Angliei. Mamă-sa se trăgea din renumita familie Pemberton, prieteni buni cu Sir Edward Coke, unul din marii avocaţi ai acelei vremi. Dându-şi seama că Roger e talentat, acesta l-a pus sub instruirea unui profesor să înveţe stenografia. Când Roger a fost de 18 ani i-a asigurat o bursă de studii. Când Sir Edward a fost însărcinat de rege să fie Şeful Justiţiei, el l-a angajat pe tânărul Roger ca secretar-stenograf al Camerei înstelate. Zi de zi înaintea acestei Curţi de Justiţie erau aduşi bărbaţi, femei şi adeseori copii acuzaţi de crime religioase. Roger transcria toate acuzele aduse împotriva acelor persoane numite eretice. Nedreptatea pedepsirii pentru refuzarea unor principii religioase impuse de stat, pentru tăgăduirea a ceea ce conştiinţa lor nu putea accepta, a dezvoltat în el o dârzenie intensă de a lupta împotriva oricărei intoleranţe. Îşi zicea că trebuie să vină ziua când să poată apăra dreptul fiecăruia de a-şi urma conştiinţa sa în chestiunile religioase.

Sir Edward a continuat să-i asigure bursa la Colegiul Pembroke din Cambridge pe care l-a absolvit în 1627. Ca student, Roger a participat la multe discuţii dintre Sir Edward şi William Laud, episcopul Londrei, iar mai târziu arhiepiscop de Canterbury, care era un înverşunat duşman al puritanilor şi al calviniştilor. Şeful Justiţiei se opunea unor asemenea păreri, iar Roger lua mereu partea şefului său apărând cauza puritanilor.

El a continuat încă doi ani la Universitatea Cambridge studiind teologia şi limbile: greaca, ebraica, latina, germana şi franceza. La terminare, era cunoscut ca un elocvent predicator, un dibaci purtător de dispute şi un rebel faţă de o religie impusă de stat. El a fost luat ca şi capelan al casei lui Sir William Masham. Datorită acestei poziţii, a ajuns să cunoască pe Oliver Cromwell şi pe alte persoane marcante.

El a făcut propunere de căsătorie unei tinere de viţă nobilă, dar fiind refuzat de părinţi, s-a căsătorit cu o servitoare din casa Masham numită Maria Barnard. Prietenii l-au criticat pentru această alegere, dar Maria s-a dovedit o soţie ideală pentru viaţa sa supusă atâtor încercări în anii tulburi de mai târziu.

Cu mare dezamăgire şi amărăciune, Roger a văzut pe Sir Edward, şeful lui, degradat din porunca regelui Iacob şi trimis la închisoarea din Turnul Londrei. Şi zile mult mai rele aveau să urmeze după urcarea pe tron a regelui Carol I. Acesta dădu toată puterea arhiepiscopului Land spre a prigoni pe credincioşi puritani. Prin 1630 campania de exterminare a tuturor celor ce nu mai erau catolici a atins culmea. Mulţi au fost arestaţi, amendaţi, mutilaţi şi uneori executaţi. Cu aprinsa indignare, Roger a fost martor la tratamentul crud aplicat lui Dr. Alexander Leighton, un predicator puritan de mare influenţă. Iată sentinţa dată de arhiepiscopul Land:

“Condamnat la închisoarea Flotei pe viaţă şi să plătească o amendă de zece mii de lire sterline, înalta Comisie trebuie să-l degradeze din slujba lui; să fie adus apoi la stâlpul infamiei la Westminster în timp ce judecătorii îşi vor lua locul acolo şi el să fie biciuit public; după biciuire să fie ţinut la stâlpul infamiei un timp potrivit, să i se taie o ureche, să i se despice una din nările nasului, să fie însemnat în faţă cu fierul roşu cu literele SS semănător de sediţie, adică de răscoală; apoi să fie dus înapoi la închisoare şi după câteva zile să fie pus din nou la stâlpul infamiei în cartierul Cheapside; acolo să i se despice cealaltă nară a nasului şi să i se taie cealaltă ureche, iar după aceasta să fie închis într-o celulă strâmtă pentru tot restul vieţii sale”.

Nu e mirare că privind la aşa torturi şi schilodiri, în Roger s-a stârnit îndârjirea de a lupta împotriva unor aşa pedepse sălbatice date pentru diferenţe de păreri în cele religioase. Atunci el s-a identificat cu separatiştii baptişti şi a scris un mişcător protest pe care l-a adresat arhiepiscopului Land, în care prin cuvinte tăioase dădea grai nemuritoarei sale opoziţii faţă de orice intoleranţă religioasă.

Vai, câte nu au avut de îndurat fraţii noştri! Sentinţa dată de arhiepiscop arată cruzimea ce o avea în inima sa şi reliefează tăria de credinţă a condamnatului.

Episcopul când a citit protestul lui Roger a poruncit ca autorul să fie arestat şi adus la judecată. Dar acesta calm s-a hotărât să nu cadă victimă în ghearele unei fiare cu mitră pe cap, ci să lupte mai departe fugind în Olanda. Pe vremea aceea mai mulţi baptişti şi quakeri au luat drumul pribegiei. Dar Roger n-a fugit în Olanda căci primi o invitaţie urgentă de la biserica puritanilor din Boston, America, să devină predicatorul lor. Astfel la 8 decembrie 1630, în secret, el se îmbarcă cu soţia pe o corabie din Bristol să meargă în America. În jurnalul guvernatorului John Winthrop din Massachusetts pe data de 5 februarie 1631, ni se spune că a dat un bun venit corăbiei Lion sosită în portul Boston cu douăzeci de pasageri, şi pomeneşte cu numele pe patru pasageri dintre care doi sunt Roger Williams - păstor - şi soţia lui. Alături de guvernator erau mai mulţi reprezentanţi a bisericilor din Massachusetts care au venit să întâmpine pe noul păstor, căci auziseră de elocinţa lui şi că a ales exilul spre a scăpa de furia celor ce-l urmăreau. În Boston era nevoie de păstori cu pregătire şi acest bărbat înalt, inteligent, în vârstă de 28 ani era un răspuns la rugăciunile lor.

La Boston, Roger se aştepta să găsească la puritani biserica despărţită de stat, dar oamenii erau tot cu mentalitatea veche că statul trebuie să suporte religia şi să sancţioneze pe cei ce nu cred ca ei. Când a aflat aceasta, Roger a refuzat să accepte postul oferit. El era pentru deplina separare a bisericii de stat şi avea intenţia să poarte mai departe torţa libertăţii de conştiinţă.

La început au vizitat mai multe localităţi din Massachusetts şi au găsit la Salem un grup care au emigrat din Anglia în 1628 şi care s-au separat de cei din Boston pentru aceleaşi motive pentru care Roger n-a acceptat pastoratul. Acolo a predicat şi membrilor le-a plăcut. Ei i-au cerut să rămână păstorul lor şi el a acceptat.

“Conform legii divine - spunea Roger - ofiţerii coroanei nu au nici un drept să se amestece în felul cum să se închine o persoană”. Aceasta a înfuriat pe demnitarii de la Boston. Ceva mai mult, Roger a mers printre indienii din Narragansett, le-a predicat şi lor şi le-a spus că Marele Spirit a fost Creatorul şi Tatăl omenirii, că El poartă de grijă de copiii Lui şi doreşte ca toţi oamenii să se trateze ca fraţi.

Aceşti indieni au vândut terenul celor din Boston, dar coloniştii nu puteau concepe să fie fraţi cu indienii. De aceea, aceste afirmaţii ale lui Roger i-a înfuriat şi mai mult. Timp de şase luni l-au hărţuit într-una pe Roger, dar acum l-au ameninţat cu arestarea. Din această cauză, el îşi ia soţia şi se refugiază la Plymouth, unde e primit ca păstor asistent. Aici a stat doi ani. Guvernatorul William Bradford lua parte şi el la această biserică şi avea o deosebită preţuire pentru tânărul păstor. În mai multe rânduri, Roger s-a dus la indienii Massasoits să-i înveţe Evanghelia. Şeful şi vitejii lui l-au primit bine şi le plăcea de el căci îi iubea ca un frate şi le spunea că toţi suntem copiii Marelui Spirit. El a făcut cu ei un tratat de prietenie, lucru ce a avut mare importanţă ceva mai târziu.

În vara anului 1633, el a primit o chemare oficială să se reîntoarcă la Salem ca păstor. El a acceptat cu bucurie, şi s-au mutat din nou la Salem. Aici li s-a născut primul lor copil. Fiindcă el vorbea tot mai mult împotriva intoleranţei religioase, autorităţile au devenit tot mai dârze contra lui, hotărâte să-l amuţească. Se pare că datorită atitudinii lui, Tribunalul pe data de 14 mai 1634 a dat o ordonanţă prin care cerea ca toţi să depună jurământul faţă de autorităţi. Prin aceasta voiau să lichideze orice opoziţie. Oricine refuza, era pedepsit cu expulzarea. Fiindcă Roger nu a fost gata să dea ascultare ordonanţei, pe data de 19 octombrie 1635 s-a dat o sentinţă împotriva lui să fie exilat, dar i s-a dat oportunitatea să renunţe la părerile sale. A doua zi, plenul de judecată s-a adunat să-l asculte. În faţa lor, Roger a declarat: “Eu voi fi gata nu numai să fiu legat şi exilat, ci chiar să mor în Noua Anglie pentru convingerile mele şi pentru adevăr aşa cum îl văd eu”.

Tribunalul i-a acordat şase săptămâni de pregătire ca să părăsească colonia. Apoi, fiind iarnă, i-au prelungit termenul până primăvara. O seamă de prieteni veneau seara, după ce se întuneca, să-şi exprime regretul lor pentru această situaţie. Printre aceştia a fost şi Henry Vane, junior, fiul unui renumit bărbat de stat din Anglia, care mai târziu i-a fost de mult folos.

Într-o zi un prieten i-a adus în secret vestea de la guvernatorul Winthrop că autorităţile din Boston se pregătesc să-l aresteze şi să-l trimită legat în Anglia cu o corabie. Fiindcă nu dorea să ajungă în Anglia, Roger îşi făcu un plan să fugă la indienii din Narragansett. După ce s-a înnoptat, şi-a îmbrăcat hainele groase căci era iarnă, a luat ceva de mâncare, şi a sărutat soţia şi copilul şi a plecat. Un viscol cu lapoviţă pătrundea până la os. El a luat-o spre sud-vest peste holde, prin păduri cu zăpadă mare. Era în luna ianuarie 1636. Târziu noaptea, obosit fiind, a căutat să rupă crăci de brad şi să-şi facă un culcuş la un loc mai adăpostit. De-odată a auzit ceva în urma lui. Întorcându-se a zărit pe servitorul său credincios că i-a călcat pe urme şi l-a găsit.

În aceeaşi seară, Magistratul şef a poruncit căpitanului Wainwright să treacă cu corabia de la Boston peste golf la Salem să-l aresteze noaptea pe Roger Williams, să-l pună în cătuşe spre a fi dus în Anglia. Căpitanul a executat ordinul, dar nu l-a mai găsit pe Roger, căci acesta plecase.

A doua zi, Roger şi-a continuat drumul ocolind tribul feroce al Pequoţilor şi în sfârşit după 14 săptămâni de pribegie, mult timp fără pâine, a ajuns la indienii Narragansett. Aceştia l-au primit bine ca pe un frate. El era extenuat de puteri şi aproape îngheţat. Indienii i-au dat hrană şi adăpost şi l-au rugat să rămână ascuns la ei. Mai târziu soţia şi alţi membri ai bisericii din Salem s-au unit cu el în exil. Prin luna iunie, Roger cu câţiva din aceştia cu o canoe au mers pe râu şi au trecut de partea cealaltă. Acolo au găsit un puternic izvor cu apă rece. Locul acesta îi fusese dăruit de Şeful Massasoit. În timpul iernii, s-a iscat o neînţelegere între doi şefi de trib şi era cât pe-aci să înceapă război, dar Roger s-a dus şi la un şef şi la celălalt şi a mijlocit pacea. Drept recunoştinţă Massasoit i-a dat pământul de pe malul estic al râului Seekonk. Atunci Roger a luat hotărârea să înfiinţeze o colonie, unde toţi cetăţenii să se bucure de o deplină libertate religioasă. Fiind sfătuit de guvernatorul Winthrop din Plymouth că şi colonia din Massachusetts are pretenţii la acel teren, Roger a cumpărat de la Canonicus, un indian foarte temut, un mare teren în partea de vest a râului Mooshussuc şi acolo au început să-şi clădească locuinţe. Era la o depărtare de 43 km de la Atlantic şi 72 km de la Boston. Noua colonie a fost numită Providence, ca mulţumire pentru mila providenţială a lui Dumnezeu faţă de el, oraş providenţial de scăpare pentru toţi cei asupriţi şi prigoniţi din pricina credinţei lor. El a anunţat că noua colonie va avea un guvern civil, dar nu va avea nici o autoritate în cele religioase, ci fiecare se va închina în felul lui, sau dacă vrea va fi liber să nu se închine. Acesta a fost primul oraş cu deplină libertate de conştiinţă, şi cu biserica separată de stat.

Atunci au început să se mute la Providence toţi cei hărţuiţi din Boston şi din Massachusetts, chiar şi câteva familii de evrei din New Amsterdam. Astfel Roger a pus la îndemână tuturor exilaţilor şi refugiaţilor din pricina tiraniei un pământ al libertăţii.

După trei ani, Roger Williams s-a hotărât să organizeze o biserică conform principiilor evanghelice, după modelul bisericii primare, o biserică ai cărei membri să fie botezaţi prin cufundare pe baza mărturisirii credinţei lor. Astfel într-o zi din luna martie au hotărât să aibă primul botez în apa rece a râului. Roger încă nu era botezat pe baza credinţei sale, de aceea el a fost primul care a păşit în apă şi a fost botezat de Ezechiel Holliman, un fost membru al bisericii din Salem, apoi Roger a botezat pe alţi unsprezece. Aşa a luat fiinţă prima biserică baptistă din America. La început serviciile religioase s-au ţinut în casa lui Roger, dar mai târziu au clădit o casă de rugăciune. Aceasta a fost prima casă de rugăciune baptistă din America. După câtva timp, în 1640 el şi-a dat demisia din pastoral şi s-a retras din această biserică, dar a rămas cu conducerea coloniei.

Noua colonie a crescut. Apoi s-a format o nouă localitate numită Newport şi altele au urmat. Atunci colonia a luat denumirea de Rhode Island. Roger Williams a întocmit un act care a devenit de o uriaşă însemnătate istorică. E documentul cu privire la libertatea de conştiinţă şi la separarea bisericii de stat. Iată conţinutul:

“Noi a căror nume sunt semnate mai jos, dorind să locuim în oraşul Providence, promitem numai în lucrurile civile să ne supunem în ascultare activă sau pasivă la toate ordinele sau învoirile care vor fi făcute pentru binele public al tuturor, într-un fel ordonat, prin consimţământul major al locuitorilor prezenţi, a capilor de familii incorporaţi în acest oraş şi a altora când vor fi admişi aici”.

Desigur atunci când Roger şi ceilalţi au semnat acest document n-au putut prevedea că peste un veac şi jumătate, cele patru cuvinte “numai în lucrurile civile”, aveau să fie acceptate ca parte fundamentală a constituţiei Statelor Unite.

Roger nu s-a mulţumit să vadă libertatea de conştiinţă asigurată prin legi în statul Rhode Island, ci a căutat să urmărească aplicarea acestor legi. Odată la consiliul lor, cineva a propus o lege cu privire la sărbătorirea Duminicii şi interzicerea lucrului în aceea zi, dar Roger s-a opus unei aşa legi spunând că aceasta e o chestiune de conştiinţă, deci fiecare e liber să o sărbătorească sau să nu o sărbătorească.

Roger Williams nu avea decât 35 ani când a dat lumii acest nou model de libertate a conştiinţei. El a fost un bărbat cu o voinţă puternică, pătruns de dorinţa de libertate pentru toţi, stăpânit de un spirit al păcii şi fără gând de răzbunare. În urma unui atac dat de cei din Boston asupra indienilor, triburile Pequoţilor s-au unit cu cei din Narragansett să dea năvală asupra albilor şi să-i stârpească. Aflând despre aceasta, cei ce l-au condamnat altădată, acum au apelat la Roger să intervină spre a-i linişti pe indieni. Numai datorită eforturilor lui, coloniştii au fost cruţaţi de un mare măcel. La fel ori de câte ori în tratativele lor cu indienii aveau nevoie de un bun translator, Roger era chemat să-i ajute şi niciodată el nu i-a refuzat.

În 1643, Roger a fost trimis la Londra să obţină recunoaşterea coloniei lor. Acum Sir Henry Vane care era membru al Parlamentului i-a fost de mult ajutor. El i-a aranjat întâlniri cu Oliver Cromwell, cu Milton şi alţi înalţi demnitari din acea vreme. În sfârşit pe data de 14 martie 1644 Parlamentul Lung a recunoscut noua colonie Rhode Island şi a dat coloniştilor dreptul să-şi formeze propriul lor guvern şi să-şi facă legile lor, iar Roger a fost recunoscut ca preşedinte al coloniei. În acest document întocmit de Roger şi aprobat de Parlament, era precizată forma democratică de guvernământ prin cuvintele: “Din popor, prin popor şi pentru popor”.

După obţinerea recunoaşterii, Roger s-a întors în America şi a fost întâmpinat de colonia lui cu mari ovaţii. Chiar şi indienii cu trupurile vopsite cu roşu, albastru şi galben pentru paradă, iar şefii de trib împodobiţi cu specifica lor coroană de pene strălucitoare au venit să-l întâmpine. Când el a ajuns pe ţărmul celălalt al râului, 14 canoe albe şi galbene s-au dus înaintea lui şi l-au trecut peste râu. Când a debarcat, indienii au scos un prelung salut “Ua, ua, ua!” apoi l-au luat pe umeri şi l-au dus până în faţa Mariei, soţia sa. Roger a fost copleşit de această manifestare a dragostei. El le-a împărtăşit reuşitele sale şi s-a bucurat că e din nou în mijlocul lor la Providence.

Azi în oraşul Providence se află un mare parc ce poartă numele lui Roger Williams, iar figura lui imortalizată în piatră priveşte spre oraşul care a devenit un liman al libertăţii pentru toţi cei asupriţi. Clădirea bisericii baptiste de un stil arhitectural colonial pentru biserica ce a înfiinţat-o el, serveşte şi azi ca locaş de închinăciune.

El a zis: “Nici preţul, nici banii n-au putut procura Rhode Island. Rhode Island a fost procurată prin dragoste”.

El a murit în anul 1684.



Mosque in Manhattan

Mosque

Living in Rhode Island we are taught about our history’s role in religious freedom. Roger Williams, founder of Providence, was a preacher from London whose personal beliefs on freedom of worship were so out of standard he thought it best to leave England to avoid religious persecution. He arrived in the Massachussetts Bay Colony ten years after the Pilgrims arrived but the problem with his controversial beliefs followed him. He preached in Salem and Plymouth where his preaching left the Puritans to want to try to deport him back to England.

Roger Williams fled the Massachusetts Bay Colony and went southwest where he befriended Native Americans on what is now the Narragansett Bay. He left England for freedom of worship and came to America where he was met with the same stonghold on that very freedom. He was a leader and a pioneer of religious freedom and the separation of church and state.

It is this very freedom that makes it so hard for me to understand why we can protest a mosque or Islamic Center in Manhattan. We have the freedom to exercise our religioius beliefs in this country. The proximity to Ground Zero is of no consequence in this argument because believing that its location a few blocks from the former World Trade Center makes it in poor form means that we can hold against an entire religious community the acts of a militant few.

I can no sooner blame every member of the Nation of Islam for September 11th as I could blame every single German national for World War II’s atrocities to the Jewish, Gay, and Gypsy communities. It just doesn’t make sense to me. There’s a German Embassy and a German Consulate in Israel... did anyone protest?

There have been so many negative blogs, Facebook posts, and more about this topic that it makes me wonder: What do you think about a Mosque in Manhattan?





Roger Williams

Roger Williams' parents raised him to follow the teachings of one church, but as an adult, he followed another. Do you think that caused some conflicts?

Williams was born around 1600 in England. He was a smart guy—he excelled in reading, religion, writing, Latin, Greek, Hebrew, Dutch, French, logical thinking, and public speaking. His parents raised him to follow the Church of England, but he became a Puritan minister.

Williams got into trouble for his religious beliefs and had to leave England. He immigrated to Massachusetts in 1630 to practice his religion. His new congregation liked and respected him. Williams did not believe in taking money for being a preacher. He earned his living by farming and trading blankets and knives with the Indians.

Soon Williams got into trouble again—this time with Puritans in Boston. Williams believed each person should follow his or her own conscience. He also thought the church should be involved with the government, and that the Indians, not the king of England, owned the land. One night, Williams had to flee before the Puritans could arrest him. He escaped with his family and some friends to the Narragansett Bay area in 1636.

There, Roger Williams purchased land from two Indian chiefs. He received a charter for the colony of Rhode Island from the king of England in 1644. He became a well-known peacemaker between the natives and the colonists. Williams lived to be an old man, but his last years were troubled by land and boundary disputes. King Phillip's War stopped his trade with the Indians and made him poor. In the end, Williams belonged to no church, but still searched for a pure religion.



Leave a comment and / or appreciate the article!




CLICK HERE
http://www.radio-elshaday.de/

CLICK HERE :» http://www.radio-megapower.de/

CLICK HERE :» http://christliche-radiosender.blogspot.com/

CLICK HERE :» http://radiomegapower-nonstop.blogspot.de/

Posted by: Daniel Ioan Notar *DJ_DANY* ( ADMIN )

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen