Acest site s-a nascut din dorinta si dor; dorinta de a fi de folos si dorul dupa oamenii cu care impartasim comuniunea de limba si credinta. Va invit sa treceti dincolo de aceasta prima pagina introductiva si sa descoperiti pe site o seama de materiale pe care vi le punem la dispozitie.

Samstag, 25. Dezember 2010

Ce înseamna să fi lider de închinare (Partea III) Share

Ce înseamna să fi lider de închinare (Partea III)

Modele de conducere din Noul Testament

Câteva modele de conducere Biblică pot fi găsite în Efeseni 4:11-13, care spune:

11. Şi El a dat pe unii apostoli; pe alţii, proroci; pe alţii, evanghelişti; pe alţii, păstori şi învăţători,
12. pentru desăvârşirea sfinţilor, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos,


13. până vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălţimea staturii plinătăţii lui Hristos;

Intenţia lui Dumnezeu în ceea ce priveşte darurile este ca ele să lucreze împreună pentru scopul zidirii trupului lui Hristos. În orice situaţie dată, unul sau mai multe daruri pot fi utilizate printr-un grup sau printr-o persoană. Ideea este că aceste lucrări de conducere sunt esenţiale pentru zidirea trupului lui Hristos, fie că sunt folosite printr-o persoană, fie printr-un grup.

Vedem că există similarităţi între misiunea lui Isus şi misiunea bisericii. Dacă ţinem cont că aceste daruri sunt necesare până când biserica este unificată în credinţă (ceea ce nu s-a întâmplat de când s-a născut biserica), atunci putem spune că aceste daruri sunt încă date bisericii de către Dumnezeu.(Ef. 4:7-16). Din moment ce exista mai multe moduri de a ne uita la darurile spirituale, poate fi folositor să ne gândim la ele ca la un ciorchine de daruri.

Foarte rar se manifestă doar unul singur. De exemplu, Gregg Laurie şi Billy Graham sunt evanghelişti ce predică lecţii biblice ca să demonstreze nevoia oamenilor de mântuire. Ei combină darul de evanghelist cu darul de învăţator şi de predicator. Un păstor va folosi Biblia pentru a consola, mângâia şi încuraja turma. El combină darul de păstorire cu cel de învăţător şi cu cel de ajutorare. Cunoscând ce dar ai poate clarifica chemarea lui Dumnezeu în viaţa ta!
Aş vrea să ma adresez pe scurt femeilor în conducere. Deoarece există o prejudecată cu privire la femei, ce a fost introdusă în biserică dupa formarea ei, multe din ele nu îşi asumă chemarea la conducere. Ca rezultat, eu cred că biserica suferă…

Avem exemple biblice de femei ca lideri eficienţi în Israel şi în Biserică.Contrar unor tradiţii bisericeşti, aceste femei au exercitat conducere peste bărbaţi. Dacă menţinem o teologie ce limitează darurile doar la bărbaţi, trebuie să ne întrebăm dacă exemplele din Scriptură sunt “nebiblice” în teologia noastră. Dacă e aşa, atunci ar trebui să ne reconsiderăm teologia. Niciunde în Biblie nu arată că lui Dumnezeu i-a părut rău că a ales femei să fie lideri. De fapt, El continuă să aleagă şi să ungă femei. Orice prejudecată cu privire la sex trece de exemplele biblice pe care le avem şi peste Galateni 3:28. Acestea fiind spuse, trebuie să nu trecem cu vederea faptul că Biblia cere ca, femeia în conducere să rămână într-o relaţie de autoritate potrivită cu biserica. (1 Cor. 11:3, 1 Tim. 2:14). Există un echilibru biblic sensibil al autorităţii pentru femei; autoritatea de a conduce, în timp ce ea însăşi rămâne sub autoritatea bisericii. Şi bărbaţii trebuie să le ajute să găsească acest echilibru sensibil, în principal nu printr-o acceptare tacită sau tolerând pasivi femeile lider. Nu doresc să stăruiesc pe acest punct, deci o să cedez această conversaţie numeroselor cărţi care tratează subiectul şi care pot ajuta la echilibrarea autorităţii femeii.

Indiferent de gen, liderul creştin este ales şi împuternicit de Dumnezeu ca rezultat al voii Sale suverane. Dumnezeu nu alege oameni pentru experienţa lor, aptitudinile lor, abilităţile unice, poziţia socială sau politică, aşa cum fac oamenii. De fapt, când luăm în considerare pregătirea lui Moise de a conduce naţiunea ca fiu al lui Faraon, îţi dai seama că această chemare a lui Dumnezeu este cu mult mai mare decât orice abilităţi pe care cineva le-ar putea avea. Deci, ce califică pe oameni să fie liderii lui Dumnezeu? Liderii sunt chemaţi deoarece, în umila lor ascultare de Dumnezeu, ei vor produce în mod natural darurile supranaturale ale conducerii divine. Dacă este un singur lucru pe care liderii ar trebui să şi-l amintească, este acela că Dumnezeu nu cheamă pe cel calificat, ci El califică pe cel chemat!

Chemarea suverană a Lui Dumnezeu la conducere

Pentru că oamenii gândesc despre conducere în termeni de “a face”, mai mult decât un dar al caracterului, ei vor avea probleme cu chemarea lor de a conduce. În timp ce îşi doresc să împlinească chemarea divină de a conduce, în acelaşi timp unii nu doresc să fie prea îndrăzneţi în ce priveşte conducerea lor. Ca rezultat, liderii nici nu înţeleg nici nu folosesc la maxim autoritatea dată lor de către Dumnezeu şi de oamenii pe care îi conduc. Aşa că, ei se găsesc într-un cerc al conducerii ineficiente şi sunt neputincioşi să îndeplinească chemarea lui Dumnezeu şi viziunea pentru viaţa lor şi pentru grupul pe care îl conduc. Condiţia preliminară pentru a fi un lider creştin eficient este să operezi în autoritatea şi chemarea lui Dumnezeu.

Sunt mai multe căi de a afla dacă eşti chemat. Câteodată avem revelaţii ce confirmă, sau suntem conduşi să devenim lideri în timpul nostru pe care îl petrecem cu Dumnezeu. Când ni se dă oportunitatea să conducem, această oportunitate în sine poate fi actul princare Dumnezeu te cheamă. John Wimber a spus odată că un lider de închinare este o persoana care, atunci când conduce cântece de închinare, oamenii se închină! Această abordare pragmatică poate fi o altă confirmare a chemării lui Dumnezeu. Orice metodă ar fi, este important să poţi puncta în viaţa ta momentul şi calea prin care chemarea lui Dumnezeu de a conduce ţi-a fost revelată.

Spun aceasta din cauză că poţi fi sigur că vor veni momente când chemarea ta va fi pusă la încercare şi, prin urmare, trebuie să ai asigurarea că ştii, fără dubiu, că faptul că ai o chemare, nu are nimic de a face cu tine, ci totul este în voia lui Dumnezeu. Având un asemenea moment în viaţă, şi ştiind că lui Dumnezeu nu îi pare rău de darul şi chemarea făcută (Rom. 11:29), vei avea o mare siguranţă atunci când inamicul, sau chiar propriile tale dubii, vor încerca să submineze încrederea pe care o ai în chemarea primită.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen