Acest site s-a nascut din dorinta si dor; dorinta de a fi de folos si dorul dupa oamenii cu care impartasim comuniunea de limba si credinta. Va invit sa treceti dincolo de aceasta prima pagina introductiva si sa descoperiti pe site o seama de materiale pe care vi le punem la dispozitie.

Donnerstag, 31. Mai 2012

Siria nu mai face față terorii

Siria nu mai face față terorii


Un băiețel de 11 ani a supraviețuit masacrului din Hula mânjindu-și fața cu sângele fratelui său ucis. Băiețelul este simbolul durerii sfâșietoare care a cuprins localitatea siriană Hula, după masacrul de vineri. Într-un gest de dezaprobare totală, mai multe țări ale lumii au expulzat diplomații și ambasadorii sirieni. Criza siriană este la culme.

Bashar al-Assad, un chip controversatÎn noaptea masacrului, la ora 3:00 AM, trupele loiale regimului Assad, sosite cu blindate și tancuri, au tras cinci gloanțe în ușă și au dat buzna în casa băiatului de 11 ani. „Au spus că îi vor pe Aref și Shawki, tatăl și fratele meu. Au întrebat și despre unchiul meu, Abu Hadar. Îi știau și lui numele”, a povestit copilul pentru jurnaliştii de la The Guardian.


Din pragul ușii, unde rămăsese tremurând necontrolat, copilul a privit cum i-a fost executată toată familia. „Mama a țipat la ei. I-a întrebat: 'Ce vreți de la soțul și băiatul meu?'. Un om chel, cu barbă, a tras în ea, cu o mitralieră, de la gât în jos. Apoi au omorât-o pe sora mea, Rasha, cu aceeași armă. Avea cinci ani. Apoi l-au împușcat pe fratele meu Nader în cap și în spate. I-am văzut sufletul părăsindu-i trupul în fața mea. Au tras și spre mine, dar glonțul m-a ocolit și nu am fost rănit. Tremuram așa de tare, încât credeam că mă vor observa. Mi-am pus sânge pe față să-i fac să creadă că sunt mort.”


Premeditarea și atrocitatea masacrului se văd din faptul că numele victimelor erau cunoscute, iar unele execuții au avut loc de la mică distanță. Băiețelul de 11 ani și ceilalți săteni martori la masacru nu au nicio îndoială că autorii sunt „shabiba”, forțele loiale regimului sirian.


Măsura repulsiei comunității internaționale

Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța, Australia, Germania, Italia, Spania, Bulgaria, Olanda i-au expulzat marți pe ambasadorii sau diplomații sirieni, într-o reacție coordonată de protest față de masacru. Reacția internațională este de „repulsie”, comenta, pentru AP, ministrul de externe australian.


Marea Britanie crede că timpul lui Assad a expirat, iar președintele francez este de acord. „Trebuie făcute presiuni pentru îndepărtarea regimului lui Bashar al-Assad”, a declarat, conform Mediafax, Hollande, care nu exclude posibilitatea unei intervenții militare.


Culisele rusești ale crizei

Presiunea crește asupra Rusiei, despre care se știe că a fost principala piedică în calea unor măsuri militare în Siria. Deocamdată ministrul de externe rus continuă să afirme că vina este împărțită de regimul Assad și de oponenții înarmați ai acestuia, insistând că dreptatea trebuie să fie obiectivă.


De fapt, Rusia crede că puterile occidentale folosesc orice prilej pentru a forța căderea regimului Assad și consideră că aceasta este agenda ascunsă a aliaților occidentali. Rușii cer măsuri prioritare pentru oprirea violențelor, și nu pentru înlăturarea regimului. În spatele tuturor acestor jocuri de scenă pare să se afle politica rigidă a lui Putin, de obstrucționare totală a oricărei implicări occidentale în afacerile unor națiuni suverane.


În timp ce diplomația rusă pretinde că doar ea vede obiectiv problema și prioritizează corect măsurile, există în Rusia voci puternice împotriva acestei percepții: „Nu vom uita că, în parte, crimele lui Assad au fost posibile pentru că Rusia nu a permis Consiliului de Securitate să ia decizii dure în dreptul Siriei, în primăvară. Suntem complici”, afirmă jurnalistul rus Vladimir Varfolomeyev, citat de The Guardian.


Kofi Annan, simbolul păcii sau al naivității?

Negociatorul pentru pace, Kofi Annan, care recunoaște că țara a atins „o culme” a crizei, s-a întâlnit ieri cu președintele sirian. Annan l-a avertizat pe Assad cu privire la posibilitatea ca planul de pace în șase pași să eșueze și a îndemnat Siria să facă „pași curajoși”. Dar masacrul de vineri din Hula demonstrează că Assad îl folosește într-o manieră cinică pe Annan pentru a trage de timp și a-și putea duce mai departe planul de răspândire a terorii și schema de execuții.


„În ultimele săptămâni, Assad l-a făcut pe Annan să arate ca un naiv... mai întâi acceptând planul, apoi călcând în picioare condițiile acestuia”, scrie analistul James Traub în Foreign Policy, concluzionând că Annan ar trebui trimis înapoi la Geneva. Cu atât mai mult cu cât Assad sfidează tot. Într-o declarație recentă, publicată după întâlnirea cu Annan, președintele sirian continuă să dea vina pentru masacru pe forțele teroriste.


Ce poate aduce viitorul în Siria?

Câteva lucruri sunt limpezi în acest moment. În primul rând, e limpede că ONU e neputincioasă. În afară de a formula mustrări aspre, nu are ce face. Între timp oamenii mor, rezistența anti-Assad își crește puterea militară și țara riscă un război civil. Assad se agață fără scrupule de putere, deși nu mai are viitor. Problema este că în toată această neputință, oamenii continuă să moară.


Rămân patru mari scenarii pentru Siria.

  1. O intervenție militară externă va fi soluția doar dacă Assad forțează lucrurile până într-acolo încât să nu mai lase opțiuni nici măcar Rusiei. Dar probabil că este foarte conștient de aceasta și va căuta să evite scenariul. Jocul de-a șoarecele și pisica ar putea continua destul de mult timp.

  2. Războiul civil bate la ușă dacă forțele rebele reușesc să se organizeze suficient. Assad e conștient și de această posibilitate, și tocmai de aceea pune la cale masacre sângeroase.

  3. Planul de pace pus în aplicare cu succes este probabil cel mai nerealist scenariu, dar deocamdată este unul pentru care se consumă multe resurse.

  4. Căderea regimului Assad din cauze interne (altele decât războiul civil) ar fi scenariul și soluția cea mai simplă. Dacă Assad ar pierde suportul celor din jurul său și ar fi înlăturat, durerile de cap ale comunității internaționale ar fi îndepărtate nesperat de ușor.

  5. SOURCE: CLICK HERE to read more



    Leave a comment and / or appreciate the article!

    CLICK HERE to read more:» http://www.radio-elshaday.de/

    CLICK HERE to read more:» http://www.radio-megapower.de/

    CLICK HERE to read more:» http://christliche-radiosender.blogspot.com/

    CLICK HERE to read more:» http://radiomegapower-nonstop.blogspot.de/


    Posted by: Daniel Ioan Notar *DJ_DANY*

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen