Acest site s-a nascut din dorinta si dor; dorinta de a fi de folos si dorul dupa oamenii cu care impartasim comuniunea de limba si credinta. Va invit sa treceti dincolo de aceasta prima pagina introductiva si sa descoperiti pe site o seama de materiale pe care vi le punem la dispozitie.

Freitag, 18. Mai 2012

Srebenica: anii de război au făcut loc şi musulmanilor şi sârbilor

Srebenica: anii de război au făcut loc şi musulmanilor şi sârbilor


La 17 ani de la finalul războiului din Bosnia, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia lasă impresia că se află încă pe câmpul de luptă din fosta Iugoslavie. În prima înfăţişare care a avut loc ieri, Ratko Mladic nu doar că a pledat nevinovat la toate cele 11 capete de acuzare, dar nu a arătat nicio urmă de regret atunci când procurorul de la Haga l-a acuzat de cele mai mari atrocităţi din Europa, de după cel de-al Doilea Război Mondial.

srebenica_musulmanii_si_sarbii_convietuiesc (Foto: cleveland.com)Conform acuzaţiilor, Ratko Mladic „a luat în mâinile sale epurarea etnică a Bosniei”, fiind unul dintre principalii artizani ai războiului din Bosnia, în care au fost ucise, între 1992 şi 1995, peste 200.000 de persoane, relatează AFP. Mladici este inculpat de Tribunalul Penal Internaţional pentru genocid, crime de război şi crime contra umanităţii.

Deşi este parţial paralizat, din cauza a trei atacuri cerebrale (1996, 2008, 2011), iar starea sa de sănătate este vizibil deteriorată, Mladic a afişat o atitudine ameninţătoare la adresa supravieţuitorilor prezenţi în sală şi a gesticulat că va tăia gâtul femeilor care i-au strigat că este „încarnarea răului” şi „cel mai mare măcelar din Balcani şi din lume”.

Reacţia sa nu este deloc surprinzătoare. De la data arestării sale, Ratko Mladic s-a arătat sfidător şi nu şi-a ascuns ura faţă de cei pe care îi consideră şi acum duşmanii săi. Mai mare decât ura sa este durerea victimelor, pentru care procesul înseamnă redeschiderea unei răni.

În Bosnia, musulmanii şi sârbii au învăţat să trăiască împreună

La mii de kilometri depărtare, nu se vede niciun semn că oraşele bosniace au fost asediate timp de patru ani. Totuşi, în Srebrenica este aproape imposibil să găseşti o femeie care nu e văduvă sau ai cărei copii nu au fost ucişi atunci, iar cimitirul unde sunt îngropaţi o parte dintre cei ucişi acum 17 ani a devenit loc de pelerinaj pentru musulmani. În Sarajevo, capitala Bosniei, musulmanii şi sârbii învaţă să trăiască din nou unii cu alţii, deşi atunci când se lovesc de trecutul dureros, aceasta pare o misiune imposibilă.

„Mi-au omorât ambii fii. Unul dintre ei era minor. Pe soţul meu, la fel. Toată familia. Acum sunt singură”, declară Hadidza Mehmedovici, liderul Asociaţiei mamelor care şi-au pierdut copiii la Srebrnica. Hadidza, asemeni multor femei musulmance, luptă pentru ca toată lumea să ştie adevărul, şi anume că la Srebrenica a fost genocid.

„Noi suntem în doliu aici”, mărturiseşte o altă femeie. „Încă îi mai căutăm pe cei dragi prin gropi comune, nu i-am găsit încă pe toţi să-i îngropăm şi vedem că, în lume, uneori o amendă rutieră este mai aspru pedepsită decât ce au păţit unii dintre responsabilii pentru genocid. Unii au fost chiar răsplătiţi cu onoruri în Serbia.”

„Îl voi privi în ochi şi îl voi întreba dacă se căieşe”, a spus Munira Subasic, care a pierdut 22 de membri ai familiei sale, toţi omorâţi de forţele sârbe. Femeia este una dintre cele 20 prezente în galeria publicului de la Haga, separată de sala de audiere printr-un geam blindat şi izolat fonic.

Numărul atât de mare de victime este ceea ce le uneşte pe aceste femei, care au acum dreptatea internaţională de partea lor. Închisoarea pe viaţă pentru Mladic (cea mai probabilă condamnare) nu îi va aduce înapoi pe soţii şi copiii lor morţi. Toate speră însă la un viitor mai bun pentru bosniaci, care - prin condamnarea lui Mladic - nu vor mai fi prizonierii istoriei. Iar aceasta va fi, în opinia lor, cea mai mare victorie a tribunalului de la Haga.

Mladic este judecat pentru aceleaşi crime ca omologul său politic Radovan Karadzici, în vârstă de 66 de ani, judecat la Haga din octombrie 2009. Cei doi au fost personaje-cheie, potrivit acuzării, ale unei „acţiuni criminale comune”, al cărei scop era să înlăture pentru totdeauna musulmanii şi croaţii din Bosnia de pe teritoriul revendicat de sârbii din Bosnia-Herţegovina.

Capturarea lui Ratko Mladic a fost una dintre condiţiile puse de UE autorităţilor sârbe pentru acordarea statutului de ţară candidată, lucru reuşit de preşedintele pro-occidental Boris Tadici. Mladici este ultimul lider al sârbilor bosniaci din timpul războiului din anii 90, aflat în banca acuzaţilor. Potrivit acuzării, procesul lui Mladici ar putea dura cel puţin trei ani.

SOURCE: CLICK HERE to read more


Leave a comment and / or appreciate the article!

CLICK HERE to read more:» http://www.radio-elshaday.de/

CLICK HERE to read more:» http://www.radio-megapower.de/

CLICK HERE to read more:» http://christliche-radiosender.blogspot.com/

CLICK HERE to read more:» http://radiomegapower-nonstop.blogspot.de/



Posted by: Daniel Ioan Notar *DJ_DANY*

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen