Acest site s-a nascut din dorinta si dor; dorinta de a fi de folos si dorul dupa oamenii cu care impartasim comuniunea de limba si credinta. Va invit sa treceti dincolo de aceasta prima pagina introductiva si sa descoperiti pe site o seama de materiale pe care vi le punem la dispozitie.

Freitag, 18. Mai 2012

Renunţă Grecia la moneda unică? Prognoze şi scenarii

Renunţă Grecia la moneda unică? Prognoze şi scenarii


Grecia nu mai vrea măsuri de austeritate. La Atena retragerea din zona euro este subiectul aflat pe toate buzele. Însă revenirea la drahmă ar însemna o inflaţie care ar putea atinge cote astronomice iar implicaţiile ar fi numeroase şi severe pentru întreaga comunitate europeană.


Foto: telegraph.co.ukSăptămâna trecută grecii au respins prin vot măsurile de austeritate. Alexis Tsipras, liderul coaliţei radicale de stânga - Syriza - cere ieşirea de sub "dictatura" impusă de Angela Merkel, sub forma reformelor de austeritate. Syriza doreşte, de asemenea, ca Grecia sa intoarca spatele creditorilor europeni, Fondului Monetar European şi UE. Tsipras afirmă aceasta pe fondul unei creşteri a popularitaţii coaliției Syirza, relevată de recentul scrutin electoral.


A da sau a nu da, aceasta este întrebarea


Uniunea europeană oscilează între a acorda sprijin unei ţări care ameninţă să devină o gaură „fără fund", după cum declara ministrul german de interne, Wolfgang Schäuble, citat de The Guardian, şi între a retrage sprijinul în condițiile în care Grecia nu reuşeşte să îndeplinească condiţiile minime impuse de acordul cu FMI. La Atena, fostul ministru de finanţe, Evangelos Venizelos, declară că "sunt mulţi în zona euro care nu ne mai doresc", iar la Angela Merkel nu doreşte să negocieze termenii măsurilor de austeritate pe care grecii nu le mai vor deloc.


Retragerea din zona euro şi revenirea la vechea drahmă ar teleporta Grecia cu mulţi ani în urmă din punct de vedere economic. Grecia este în cel de-al cincilea an al recesiunii, rata somajului a crescut cu 22%, iar cea a şomajului printre tineri cu 53%. Din 2010, când a fost ajutată prima dată, în roţile sparte ale economiei greceşti s-au pompat 240 de miliarde de euro.


Cine câştigă?


În situaţia în care partida pro-austeritate va câştiga, Grecia se va menţine în zona euro şi va fi nevoită să continue regimul de austeritate impus de UE. Va continua să primească fonduri FMI, chiar dacă prin aceasta va deveni o povară grea pe umerii Europei ani buni de acum înainte. Dacă însă puterea va fi luată de radicalii din coaliţia Syriza, Grecia se va retrage din zona euro și poate și din comunitatea europeană. Partida anti-austeritate mizează pe faptul că perioada de inflaţie ar forţa Grecia să se descurce cu propria economie, fără a mai apela la împrumuturi europene.


În cazul retragerii Greciei din zona euro, prognozele specialiştilor sunt mult mai pozitive acum decât erau cu câteva luni în urmă. Pe de o parte, analiştii europeni consideră că UE va putea face faţă retragerii Greciei din zona euro chiar dacă această turnură ar avea puternice implicaţii economice. Alte ţări din Uniune, precum Spania şi Italia, cu o economie slabă şi cu datorii imense ar putea fi tentate sa acţioneze precum Grecia, refuzând să îşi plătească datoriile. Aceasta ar slăbi puternic încrederea în sectorul bancar la nivel european.


Economistul american Kenneth Rogoff şi germanul Hans-Werner Sinn, citaţi în Der Spiegel, afirmă ca numai revenind la moneda natională, Grecia va reuşi să se „însănătoşească" din punct de vedere economic. Iată scenariul pe care îl oferă aceşti specialişti. Drahma va scădea în raport cu euro pana la 50% chiar 80%, ceea ce va încuraja consumul de bunuri interne, pe de o parte,dar va readuce Grecia în competiţie cu alte ţări europene, pe de altă parte, datorită exportului extrem de ieftin. Turismul ar deveni şi el competitiv din cauza costurilor scăzute şi astfel, Grecia ar putea ieşi din criza în care se află.

SOURCE: CLICK HERE to read more


Leave a comment and / or appreciate the article!

CLICK HERE to read more:» http://www.radio-elshaday.de/

CLICK HERE to read more:» http://www.radio-megapower.de/

CLICK HERE to read more:» http://christliche-radiosender.blogspot.com/

CLICK HERE to read more:» http://radiomegapower-nonstop.blogspot.de/



Posted by: Daniel Ioan Notar *DJ_DANY*

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen